Utylizacja oleju spożywczego - inne wiele mówiące wzmianki

Pewna część z nas doskonale wie o tym, że utylizacja oleju spożywczego to też specjalne firmy zajmujące się utylizacją. One ten olej odbierają z restauracji i co równie istotne odbierany jest on w specjalnych pojemnikach. Dlatego też taki pojazd zabiera pojemniki ze zużytym olejem i zostawia pojemniki na kolejny zużyty olej i jeśli taka firma sprzedaje też świeży olej spożywczy to taki odbiór jest też powiązany z dostawą nowego.

Inne wiele mówiące wzmianki

Utylizacja oleju spożywczego zakłada składowanie takiego oleju w specjalnych pojemnikach i to w tym przystosowanym magazynie. Rzecz jasna to przechowywanie nie może trwać te kilkadziesiąt lat i chyba dlatego po jakimś czasie z tego oleju odfiltrowuje się te stałe zanieczyszczenia, a potem może on być dodatkowo utylizowany chemicznie, czyli z użyciem specjalnej dedykowanej chemii. Tego typu środki odmieniają ten olej do postaci bezpiecznej dla środowiska naturalnego. wiele znaczy też i to, że ten cały proces utylizacji co jakiś czas nieco się udoskonala, po to by był on jeszcze wydajniejszym i jeszcze bardziej przyjaznym dla środowiska naturalnego. Kluczowe znaczenie w tym wszystkim mają też i te najnowocześniejsze ustawy dotyczące tego typu spraw, a konkretniej to, że urzędnicy sprawdzają to, czy konkretne firmy utylizujące postępują zgodnie z zasadami.

logo-trafin-oil

Faktury

Jeszcze jakiś czas temu te faktury na utylizację oleju spożywczego mogły być wystawiane i na dokładkę nie powiązane z usługą, ale dziś takie tworzenie faktur nie powiązanych z realizowaną usługą jest ścigane, czyli nie może być tak, że firma utylizująca wystawia restauracji fakturę, a olej rzeczywiście trafia do toalety w danej restauracji. Cos w tym stylu mogło mieć miejsce niemal dwie dekady temu, ale dziś to raczej stanowiłoby spory problem, bo urzędnicy kontrolujący daną restaurację mogliby zapytać okolicznych mieszkańców o to, czy firma utylizująca olej odwiedza dany lokal regularnie i jeśli nie otrzymają satysfakcjonującej odpowiedzi to właściciel restauracji zostanie ukarany grzywną i to taką dość solidną. Na dokładkę urzędnicy będą go mieli na oku przez grubo ponad rok, czyli w tym czasie będzie musiał działać nawet bardzo poprawnie.

Rozbudowana usługa

Wiadomo dokładnie o tym, że każda restauracja ma inne zapotrzebowanie na utylizację oleju, bo każda tego typu restauracja działa inaczej, czyli zużywa inną ilość takiego oleju w skali miesiąca. Dlatego też właściciele restauracji szukają opcji idealnej. Mowa tu o tej kompleksowej usłudze, czyli o odebraniu zużytego oleju w specjalnych pojemnikach i dostarczeniu czystych pojemników wraz z nową dostawą świeżego oleju połączoną choćby z dostawą towaru takiego jak masło. Takie podejście do tego typu spraw nie jest zaskakujące i najlepiej by taka usługa była powiązana z tym miesięcznym stałym i atrakcyjnym abonamentem. Takie podejście do sprawy obecnie nie jest unikatowym, bo nawet te firmy utylizujące starają się w jakiś sposób prześcignąć konkurencję, czyli być o wiele ciekawszymi dla właścicieli restauracji, którzy chcą wydawać jak najmniej i dostawać jak najwięcej.