Jakie trendy gastronomiczne gościły w 2020 roku?

Miniony rok był trudny przede wszystkim dla sektora gastronomicznego. Restauratorzy prześcigali się w pomysłach na przetrwanie. Po mimo niełatwej sytuacji branża ta nie straciła na znaczeniu, a stęsknieni dobrego jedzenia i towarzystwa klienci szybko przyczynili się do wyznaczenia trendów gastronomicznych.

Świadomość ekologiczna

To nie tylko chwilowy zachwyt czy uleganie modzie. To już nieodzowny element wpływający na poprawę kondycji naszej planety. Dbanie o nasz klimat dotyka także sfery kulinarnej, nadając jej istotną rolę. Wszystko za sprawą restauracji i kawiarni rezygnujących z jednorazowych opakowań na rzecz pojemników wielokrotnego użytku. Co więcej, restauratorzy zachęcają do przynoszenia własnych opakowań biodegradowalnych bądź słoików. Taki pomysł na ratowanie naszej planety z pewnością nie przejdzie bez echa w kolejnych latach.

Współpraca z lokalnymi dostawcami

Jest taki adres, który nigdy nie zawodzi. To adres lokalnego dostawcy. Korzystanie z dobrodziejstw regionalnych dostawców jest nie tylko świetnym pomysłem na ubogacenie menu, ale także sposobem rozwiązywania ekonomicznych problemów. Czerpanie z sezonowych produktów jest tanie i rozsądne, a do tego niebywale smaczne. Świeże produkty są esencją potraw lądujących na talerzu. Odgrywają niemal fundamentalną rolę w obszarze gastronomicznym. Z roku na rok sezonowe menu nabiera rozpędu stanowiąc filar miejscowej kuchni.

Zielono mi, czyli wege też chce dobrze zjeść

I bardzo dobrze, bo minęły już czasy, w których wegetarianin musiał się tłumaczyć z niejedzenia mięsa. Duże miasta obfitują w restauracje z kuchnią wegańską i wegetariańską. Idąc takim tempem za chwilę nawet mniejsze miejscowości będą posiadały restauracje o określonej kuchni, skierowanej do gości o preferencjach wegańskich. Oferty restauracyjne coraz częściej skrojone są do potrzeb klientów lubujących się w roślinnych posiłkach. Nadchodzące lata przyniosą poszerzenie zielonej karty dań, która jeszcze do niedawna stanowiła raczej epizodyczne miejsce w menu. Wegetariańskie potrawy to z pewnością odpowiedź na potrzeby konsumentów XXI wieku.

Więcej informacji: Sprawdź przepisy Braci Budnik, jeżeli szukasz ciekawych przepisów na potrawy mięsne.

(Bez)alkoholowe napoje

Polacy posiadają swoje ikony smaku, w tym niewątpliwie smaku alkoholowego. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie delektowania się winem przy rodzinnym obiedzie, to właściciele restauracji są elastyczni pod tym względem dla każdego biorąc pod uwagę potrzeby osób, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Są to kobiety w ciąży, kierowcy, czy po prostu osoby, które nie chcą pić ze względu na uprawianie sportu czy przyjmowanie leków. Dla takich gości dostępna jest elastyczna oferta trunków w wersji bezalkoholowej. Fani piwa, wina czy cydru nie muszą już rezygnować z zadowalania swoich kubków smakowych przez napoje na bazie alkoholu.

Trendy mają do siebie to, że się zmieniają. Te aktualne i te, do których obecnie dążymy współgrają z naszą Matką Ziemią, ze swojskimi plonami, a przede wszystkim z naszym zdrowiem. Warto zatem udoskonalać nowatorskie rozwiązania gastronomiczne na rzecz polepszenia jakości życia.