16 października w Ciechanowie sympozjum Zero Waste zmienia podejście do jedzenia

2 min czytania
16 października w Ciechanowie sympozjum Zero Waste zmienia podejście do jedzenia

Bank Żywności i Państwowa Akademia Nauk Stosowanych zapraszają na otwarte sympozjum poświęcone niemarnowaniu żywności — wydarzenie ma charakter edukacyjny i jest adresowane przede wszystkim do młodzieży i seniorów.

  • Zobacz jak Ciechanów ogranicza marnowanie jedzenia
  • Poznaj program i prelegentów sympozjum
  • Weź udział i wprowadź proste zmiany na co dzień

Zobacz jak Ciechanów ogranicza marnowanie jedzenia

Bank Żywności w Ciechanowie, przy wsparciu miasta, od lat prowadzi działania mające na celu zmniejszenie skali marnowania żywności i promowanie zasad zero waste. W mieście działa Ekospiżarnia w Hali Targowej „Bloki”, obsługiwana przez Bank Żywności, a także miejska Jadłodzielnia przy ul. Sienkiewicza. Ciechanów jest jednym z trzech miast w Polsce posiadających tzw. sklepy społeczne — podobne rozwiązania funkcjonują jedynie w Krakowie i Gdańsku.

Inicjatywy edukacyjne realizowane w szkołach oraz cykliczne sympozja są elementem programu #Społeczności nie marnują, który ma angażować mieszkańców do praktycznych zmian w codziennych nawykach.

Poznaj program i prelegentów sympozjum

Sympozjum odbędzie się 16 października o godz. 10.00 w auli Państwowej Akademii Nauk Stosowanych przy ul. Wojska Polskiego 51. Wydarzenie organizują Fundacja Bank Żywności w Ciechanowie oraz Państwowa Akademia Nauk Stosowanych; patronat honorowy objął prezydent Ciechanowa. Organizatorzy zachęcają do udziału grupy szkolne i pozostałych mieszkańców.

Plan spotkania:

  • 10.30–10.35 powitanie gości
  • 10.35–11.00 prezentacja raportu „Nie marnuj jedzenia 2025” — Katarzyna Lipka-Szostak (dyrektorka ds. edukacji i rozwoju, Federacja Polskich Banków Żywności)
  • 11.00–11.25 Bezpieczeństwo żywności – aktualne zagrożenia — Magdalena Kucińska (starsza asystentka, Sekcja żywienia i żywności, Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ciechanowie)
  • 11.25–11.50 Dieta planetarna — dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska (wykładowczyni akademicka, psychodietetyczka, specjalistka ds. żywienia, autorka bloga kulinarnego ladydieta.pl)
  • 11.50–12.15 Eko-koszty marnowania jedzenia — Dorota Jezierska (prezeska Fundacji Bank Żywności w Ciechanowie, edukatorka ekologiczna, animatorka społeczna akcji „Ciechanów nie marnuje!”)
  • 12.20–12.25 dyskusja
  • 12.25–12.30 podpisanie dokumentu „Moje zobowiązania do niemarnowania”

Weź udział i wprowadź proste zmiany na co dzień

Spotkanie to okazja, by rozszerzyć wiedzę z zakresu edukacji klimatycznej, poznać ekologiczne skutki marnowania żywności i dowiedzieć się, jak przeciwdziałać temu problemowi. Organizatorzy szczególnie zachęcają młodzież i seniorów, ale porady są użyteczne dla każdego — od planowania zakupów, przez przechowywanie żywności, po korzystanie z jadłodzielni czy Ekospiżarni.

Jeśli chcesz realnie zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, przyjdź 16 października do auli PANS, posłuchaj wykładów ekspertów i podpisz swoje zobowiązanie do niemarnowania. To proste działania, które łącznie mają duże znaczenie dla budżetu domowego i klimatu.

na podstawie: Urząd Miasta Ciechanów.

Autor: krystian