W dobie produkcji i konsumpcji na masową skalę, wiele wytwarzanych hurtowo wędlin zawiera szkodliwe substancje. Asortyment mięsa w Polsce jest jednak bardzo szeroki, dzięki czemu mamy również dostęp do naturalnych wędlin. Warto je wybierać, gdyż ich skład jest znacznie lepszy i przypomina w smaku prawdziwe wędliny domowe. 

Wędliny domowe - zalety

Wędliny domowe to nie tylko smak i aromat prawdziwego mięsa, ale przede wszystkim właściwości odżywcze. Wędliny, które są dostępne w sklepach często zawierają konserwanty, fosforany, barwniki lub polepszacze smaku. To wszystko sprawia, że ich spożywanie nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Tymczasem naturalne wędliny domowe są wolne od szkodliwych substancji i pozwalają cieszyć się prawdziwym swojskim smakiem i zapachem. Na rynku zaczyna funkcjonować coraz więcej gospodarstw ekologicznych oraz innych firm, które zajmują się tylko i wyłącznie produkcją naturalnych wędlin. Korzystanie z ich asortymentu może być dla nas bardzo korzystne. Naturalne wędliny domowe są bowiem źródłem białka oraz wielu cennych witamin, takich jak np. witamina B.

Wędliny domowe - czy warto je wybierać?

Wędliny domowe - jak przygotować je samemu?

Wędliny domowe oferowane przez przedsiębiorstwa ekologiczne, czy też inne firmy często są dość kosztowne. Wynika to przede wszystkim z wysokich standardów produkcji oraz bardzo dobrej  jakości mięsa używanego do wytworzenia produktu. Warto jednak wiedzieć, że wędliny domowe można również łatwo przygotować w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy kupić sprawdzone mięso np. wieprzowe, bądź drobiowe. Dobrym sposobem jest także wytwarzanie wędlin z dziczyzny. Zakupione mięso należy odpowiednio zamarynować lub zapeklować, a następnie poddać obróbce, np. w piekarniku lub wędzarni. Świetnym, a zarazem łatwym sposobem na wytworzenie domowej wędliny może być także wykorzystanie procesu dojrzewania mięsa. Po odpowiednim obrobieniu np. schabu, który trzeba odpowiednio zakonserwować (solą i cukrem) umieszczamy go w pończosze i wieszamy w przewiewnym miejscu. Po okołu tygodniu możemy cieszyć się pyszną, dojrzewającą domową wędliną, która w smaku przypomina nieco klasyczne szynki hiszpańskie.

Moda, czy rozsądek - dlaczego warto wybierać wędliny domowe?

W ostatnim czasie korzystanie z produktów naturalnych, ekologicznych, bezglutenowych, czy po prostu domowych stało się bardzo modne. Należy się jednak zastanowić, czy jest to  tylko wynik chwilowej mody żywieniowej, czy może skutek coraz większej wiedzy na temat składników, które są dodawane do niektórych kupnych wędlin. Wybieranie wędlin domowych to nie tylko gwarancja smaku, ale przede wszystkim dobrego składu. Do produkcji domowych wędlin używa się najwyższej jakości mięsa oraz podstawowych przypraw, których zadaniem nie jest wzmacnianie, czy polepszanie, ale jedynie podkreślanie smaku mięsa. Wędliny domowe nie zawierają także MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie, które ma bardzo niską wartość odżywczą. Spożywanie wędlin domowych może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szczególnie dobre może okazać się spożywanie wędlin z mięsa czerwonego, które jest źródłem żelaza i innych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcemy zamówić wędliny przez internet, warto sprawdzić chociażby stronę https://wedlinyzdebiny.pl/ - tam znajduje się więcej informacji.