Dlaczego tak bardzo lubimy grillować?

Grillowanie można by nazwać domeną Polaków. Gdy tylko na zewnątrz robi się ciepło coraz częściej wyciągamy sprzęty grillujące do ogrodu i zajmujemy się przyrządzaniem przeróżnych potraw. Od chrupiących skrzydełek w sosie BBQ po soczystą karkówkę, czy pyszne grillowane warzywa. A jaki producent grilli zapewni sprzęt najwyższej jakości? Warto czasem i o tym pomyśleć przy wyborze tego tak często wykorzystywanego sprzętu.

Jaki powinien być dobry grill?

Grill od dobrego producenta grilli będzie się charakteryzował pewnymi cechami. W pierwszej kolejności można zwrócić uwagę na cechy widoczne gołym okiem, gdyż jest to najprostsze. Jaka jest stal, z którego grill jest zbudowany? Czy jest to stal nierdzewna? Jaka jest jej grubość? Czy będzie wystarczająco wytrzymała? Jakiego koloru jest ten sprzęt – czy został pomalowany farbą chroniącą przed rdzą?

Kolejnymi kwestiami, ale już z innej beczki są kwestie naszych potrzeb. Jakiej wielkości grilla szukam? Dla ilu osób zazwyczaj przyrządzam takie posiłki? A może warto pomyśleć o grillu z wędzarnią w jednym? Obecnie tak ciężko o zdrowe wędliny, więc zrobienie ich samodzielnie w zaciszu własnego ogrodu jest świetną opcją. Dodatkowo koszty takiej własnej produkcji wędlin będą niższe niż podczas zakupu gotowych przetworów.

Ostatni ważny aspekt jaki powinien spełniać grill od dobrego producenta to łatwość czyszczenia. Wszystkim zależy na zdrowiu. Dlatego grill po każdym użyciu powinien być dokładnie wyczyszczony. Nie mogą na nim pozostać żadne stare i przypalone kawałki jedzenia. Przypalone jedzenie bezwzględnie wpływa na zachorowalność nowotworową. Dlatego też tak ważne jest, aby ten grill po i przed każdym użyciem był dokładnie umyty. Dobrze więc, gdy będzie łatwy w czyszczeniu.

A więc dlaczego tak bardzo lubimy grillować?

Może być to związane z naszym pochodzeniem. Pierwszy człowiek żył w jaskini. Początkowo zjadał jedynie rośliny. Z czasem jego dieta poszerzyła się o produkty mięsne. Nauczył się polować na zwierzęta, a następnie je zjadał. Najpierw na surowo, to jednak nie było wystarczająco smaczne, więc szukał dalej. W końcu człowiek wynalazł ogień, a stąd już prosta droga do obróbki cieplnej pożywienia. I w ten właśnie sposób już wczasach prehistorycznych powstaje pierwszy grill zbudowany z kłów mamuta.

Następnym okresem, kiedy grill był na topie, a producenci grilla cieszyli się świetną sprzedażą było średniowiecze. W tym okresie jednak nie każdy mógł sobie na tę przyjemność zasłużyć. Na grilla było stać tylko nielicznych bogaczy. Zwykli ludzie musieli obejść się smakiem i może też stąd obecne zamiłowanie do tego sposobu przyrządzania potraw, kto wie? A może najzwyczajniej smak grillowanych potraw sprawia, że tak je lubimy. Z pewnością powodów nie brakuje.

Podsumowanie

Grillowanie jest znane człowiekowi już od czasów prehistorii. Było też znane w średniowieczu i przetrwało aż do XXI wieku. Powodów zamiłowania człowieka w pieczonym mięsie można się dopatrywać w związku z tym w ewolucji lub też w tym, iż kiedyś to status społeczny przesądzał o posiadaniu grilla. Decydując się na kupno warto jednak zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii takich jak jakość i wytrzymałość danego sprzętu. Na zdrowie!