Jakie rośliny i zioła sprawdzą się w kuchni?

Kuchnia to miejsce, w którym każdego dnia przygotowujemy oraz spożywamy wszystkie posiłki. Samo spożywanie przygotowanych przez siebie dań to czynność, która może nie wymaga specjalnych warunków, ale każdy przyzna, że dużo lepiej je się w dobrze zaaranżowanym pomieszczeniu. Dzięki atmosferze, jaka nas otacza, potrawa wydaje się być smaczniejsza, a my możemy poczuć się komfortowo.
Duży wpływ na wystrój konkretnego pokoju ma obecność roślin. W przypadku kuchni, sadzić możemy zarówno zwykłe rośliny i kwiaty doniczkowe, lecz także powinno znaleźć się tam miejsce dla kilku ziół. Wraz z serwisem zycie-mojego-miasta.pl sprawdzimy, jakie rośliny należą do kuchennego must have.
Rośliny dla różnych kuchni
Oczywiście, nie każda kuchnia jest taka sama i nie wszystkie rośliny będą adekwatne do konkretnych pomieszczeń. Aby dany kwiatek zbyt szybko nie zwiędnął, musimy zapewnić mu doskonałe i wymagane przez niego warunki. W niektórych mieszkaniach, często spotykanym problemem jest brak okna w kuchni. Niektórzy pomyśleliby więc, że w takich warunkach nie da rady się utrzymać żadna roślina. Jest to oczywiście nieprawda. Istnieją także gatunki cieniolubne, takie jak paprocie czy skrzydłokwiat.
Pojawia się jeszcze jedno pytanie, a mianowicie skoro nie na parapecie, to gdzie postawić taką roślinę? Otóż, bardzo modnym rozwiązaniem są aktualnie wiszące półki lub też po prostu usytuowanie na podłodze. Pozostają jeszcze kwestie rozmiarów kuchni. Dla małych pomieszczeń zaleca się zakup roślin zwisających, ponieważ mają one bezpośredni wpływ na wizualny efekt powiększenia i nie zabierają zbyt wiele przestrzeni.
Gatunki doniczkowych roślin kuchennych
Istnieje sporo typów roślin mogących znaleźć swoje zastosowanie w domowej kuchni. Pierwszym z nich jest bez wątpienia sępolia. Roślinę tą charakteryzuje przede wszystkim niewielki rozmiar. Wysokość liczona od ziemi w doniczce sięga maksymalnie 10cm, przez co świetnie spisze się na parapetach czy blacie kuchennym. Sępolia dostępna jest w przeróżnych kolorystykach, a najpopularniejszymi z nich są czerwony i zielony.
Kolejną, ciekawą rośliną jest wcześniej wspomniany skrzydłokwiat. Cechuje je unikatowa budowa, a mianowicie cały kwiat podzielony jest na kilka ogonków, które na końcach posiadają małe kolby otoczone białą ochroną przypominającą skrzydło. Kwiaty te uwielbiają wilgoć, ale nie wymagają zbyt częstej opieki.
Ostatnim kwiatem będzie peperomia. Ilość jej odmian jest trudna do policzenia, jednak z cech wspólnych można wymienić próg wysokości do 25cm i bardzo powolny wzrost. Rośliny te mają zdolność magazynowania wody w łodygach, przez co nie potrzebują jej zbyt wiele.
Podstawowe zioła w kuchni
Przyznajmy, że każde danie smakuje lepiej, gdy odpowiednio się je przyprawi. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest dodanie smaku przy użyciu naturalnych ziół, posadzonych w domowym zaciszu. Portal zycie-mojego-miasta.pl ma do zaoferowania kilka propozycji odnośnie ziół, których uprawę warto mieć u siebie w kuchni.
Zioła nie tylko gwarantują smak kuchennych potraw, ale także dodają uroku i odpowiedniego zapachu w pomieszczeniu. Wyposażeniem każdego zielnika powinny być: oregano, bazylia, mięta czy kolendra. Pozostałe opcje kierowane muszą być indywidualnymi preferencjami kulinarnymi.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski